СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНІ ЧИННИКИ СТВОРЕННЯ ОСВІТНЬОГО СЕРЕДОВИЩА ЗАКЛАДУ ВИЩОЇ ОСВІТИ ЯК УМОВА ФОРМУВАННЯ ПРОФЕСІЙНИХ КОМПЕТЕНТНОСТЕЙ МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ СОЦІОНОМІЧНИХ ПРОФЕСІЙ - Басюк, Наталія; Гордієнко , Олена; Дмитрук, Олена; Марущак , Олександра; Мірошниченко , Олена (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2023)
У статті представлені результати дослідження кола соціально-економічних чинників створення освітнього середовища в українських закладах вищої освіти (ЗВО) як умови формування професійних компетентностей майбутніх фахівців соціономічних професій. Указано на значущість та особливості впливу освітнього середовища саме на формування компетентностей фахівців соціономічних професій. Новизною представленого дослідження є встановлення того, що соціально-економічні чинники формують мультиплікаційний ефект упливу освітнього середовища на ефективність набування студентами професійних компетентностей та встановлення основних умов і ефективного функціонування освітнього середовища та перешкод йому в українських ЗВО. Також новизною представленого дослідження є формалізація належного формування професійних компетентностей майбутніх фахівців соціономічних професій у вигляді схеми етапів створення освітнього середовища. Представлене дослідження вимагало застосування загальних і спеціальних методів наукового пізнання. Установлені основні умови ефективного функціонування освітнього середовища та перешкоди йому. Указано, що швидкоплинність зміни факторів обумовлює необхідність постійних трансформацій, що вимагає особливої уваги до забезпечення нової характеристики стабільності ЗВО, якою є забезпечення адаптивності до змін. Указано, що для ЗВО одним з інструментів забезпечення адаптивності до змін та стабільності роботи є формування освітнього середовища. Указано, що розвиток цифрових технологій формує передумови створення освітнього середовища у віртуальному середовищі, що призводить до збільшення соціальних контактів, створює нові стимули формування професійних рис, зокрема через набування освітнім процесом емоційної складової. Ця емоційна складова сприяє подовженню соціальних контактів випускників із ЗВО та з друзями по навчанню й після закінчення періоду навчання. Зазначено, що набування студентами практичних навичок може бути сумісним із забезпеченням додаткового фінансування й освітнього середовища, і ЗВО. Для цього рекомендується формування дослідницької складової навчального процесу, зокрема використання інструменту стартапів та підприємницьких екосистем. Доведено, що підвищення рівня власної професійної компетенції та набування професійних рис має відбуватися в двох взаємопов’язаних напрямах – набування студентами навичок самоосвіти й самовиховання. Відзначено, що завданням ЗВО за вказаними напрямами є: прищеплення студентам розуміння важливості самовиховання, формування навички адекватної перманентної оцінки себе та свого рівня професійних компетентностей та навичок співпраці. Констатовано, що освітнє середовище може сприяти суміщенню набування студентами практичного досвіду та самофінансуванню шляхом формування дослідницької складової навчального процесу, зокрема за використання інструменту стартапів та підприємницьких екосистем.