СЕКТОР ІНФОРМАЦІЙНО-КОМУНІКАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ ЯК ЧИННИК ФОРМУВАННЯ КРЕАТИВНИХ ІНДУСТРІЙ У КРАЇНАХ ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ: ДОСВІД СТРУКТУРНОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ ДЛЯ УКРАЇНИ - Кічурчак, Маріанна (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2023)
Метою є специфікація основних закономірностей розвитку СІКТ у контексті становлення креативних видів економічної діяльності в країнах ЄС для імплементації європейського досвіду в українську практику структурної модернізації економіки. Використано методи індукції та дедукції, синтезу та порівняння, статистичного оцінювання варіації ознак, багатофакторного регресивно-кореляційного аналізу. Запропоновано такий науково-методологічний підхід до оцінювання розвитку СІКТ як чинника формування креативних індустрій у країнах ЄС: проведення порівняльного аналізу тенденцій соціального й економічного розвитку СІКТ; оцінка характеру просторової варіації основних соціально-економічних показників розвитку СІКТ; побудова багатофакторного регресійно-кореляційного рівняння для специфікації чинників, які впливають на зайнятість у цьому секторі. Згідно з динамікою основних індикаторів варіації для СІКТ, у країнах ЄС виявлено існування просторової диференціації у виробництві продукції, нагромадженні основного капіталу, видатках загального бюджету та кінцевих споживчих видатках домогосподарств на комунікацію, відносну однорідність у сфері зайнятості. Обґрунтовано роль СІКТ у посиленні просторових асиметрій у розвитку креативних індустрій у країнах ЄС. За допомогою багатофакторного регресійно-кореляційного аналізу специфіковано чинники, які впливають на зайнятість у СІКТ країн ЄС: демографічна ситуація, видатки на НДДКР, видатки на безробіття та інтенсивність користування індивідами мережею Internet. З огляду на досвід країн ЄС посилення впливу СІКТ на формування творчих індустрій в Україні пов’язане з поліпшенням поточної соціально-економічної ситуації після війни, заходами держави зі стимулювання його розвитку, подоланням демографічної кризи та зростанням попиту домогосподарств на інформаційно-комунікаційні послуги.