ВИКОРИСТАННЯ ІННОВАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ ДЛЯ ФОРМУВАННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ УЧНІВ ПОЧАТКОВИХ КЛАСІВ - Підгурська, Валентина; Голубовська , Ірина; Михайлова , Оксана; Гуманкова , Ольга; Григор’єва , Тетяна (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2023)
У статті проаналізовано застосування інноваційних, насамперед інформаційно-комунікаційних технологій для підвищення ефективності засвоєння учнями компетентностей, визначених концепцією Нової української школи (НУШ). Зокрема рідномовної, іншомовних та економічної компетентностей. Указано на зростання потреби у використанні новітніх технологій для належної відповіді на виклики й загрози, перед якими постало суспільство, економіка й навчальний процес України. Визначена перспективність застосування гібридної моделі навчального процесу, ігрових технологій та методів «занурення» в предметну галузь, найперше для вивчення мов, за використання новітніх технологій. Указано, що умовою застосування перспективних технологій є належне забезпечення початкової школи сучасним обладнанням. Це також формує стратегічне завдання в підготовці майбутніх учителів, найперше вчителів початкової школи, яке полягає в необхідності забезпечення підготовки викладачів на рівні міжнародних стандартів, органічної орієнтації їх на застосування інноваційних технологій, ефективного використання цифрової інфраструктури, цифрових навичок, smart-освіти, робототехніки в навчальному процесі. Визначені перспективні напрями інноваційних технологій, які забезпечують синергетичний ефект упливу педагогічних та технологічних інновацій. Указано, що ефективність методів «занурення» в предметну галузь збільшується за впровадження комплексної імерсивної технології. Проведено стратифікацію використання імерсивних технологій у навчальному процесі. Указано, що новітні інформаційні технології відкривають можливості аналізу наявних у мережі даних про учнів та їхню навчальну діяльність. Це дозволяє сформувати індивідуальний портрет учня та реалізувати такі стратегію й тактику навчання, які спрямовані на забезпечення успішності саме цього учня, запропонувати таку взаємодію між учнем і навчальними матеріалами, яка б забезпечила найліпший результат, виявити зв’язок між індивідуальними особливостями навчальної поведінки учня та ефективністю його навчання, підготувати індивідуально розроблені й спрямовані на конкретного учня інформаційні та педагогічні інструменти. Доведено, що таке забезпечення навчального процесу необхідним обладнанням потребує значних ресурсів. Проведеним аналізом доведено, що середні видатки на один клас за впровадження сучасних інформаційних технологій у навчальний процес мають вирости більше ніж удвічі, що є непосильним завданням для бюджету країни. Це вимагає для вирішення завдання забезпечення навчального процесу необхідним обладнанням мобілізації всіх ресурсів – і бюджетних, і позабюджетних коштів. Запропоновано напрям трансформації фінансування освіти, в основу якого покладено проєктний підхід за впровадження системного узгодження проєктів та фрагментації завдання. Запропонована математична формалізація фінансового узгодження освітніх проєктів та оптимізації витрат за джерелами фінансування й оптимізація ефективності процесу фінансування за досягнення нової якості освіти й стратегічних цілей, визначених у Концепції НУШ.