МЕТОДИЧНИЙ ПІДХІД ДО ФОРМУВАННЯ СИСТЕМИ ЕКОНОМІКО-ПРАВОВОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СТАБІЛЬНОСТІ БАНКІВСЬКОЇ СИСТЕМИ - Погріщук, Г.; Добіжа, Н.; Мирончук, В.; Лащик, І.; Кашпрук, Ю. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Серцем функціонування будь-якої ринкової економіки є її система кровообігу. комплекс кредитно-банківських установ, які обслуговують свою життєздатність структур (інфраструктурних елементів), являє собою повнокровну банківську систему країни. Сучасні динамічні процеси глобалізації фінансових ринків за рахунок прискорення вільного руху капіталу, крім позитивного впливу на розвиток національних фінансових систем, створюють умови для поширення кризових тенденцій, у тому числі сприяючи прояву ланцюжка «Ефект зараження» банківських систем у міжнародному фінансовому просторі. Якщо заглибитися в теорію побудови держави, банківська система, зазвичай, розглядається як підсистема або сектор фінансової системи, які разом з політичною системою становлять економічну систему держави. Для ефективної і повномасштабної реалізації своїх функцій в умовах, коли банківська система відіграє роль підтримки економічного зростання і структурної перебудови в напрямі підвищення конкурентоспроможності, перекладу економічного зростання у стабільну основу, стимулювання внутрішньої промисловості та попиту на вироблені виробництва, у кредитних організацій повинна бути фінансова стійкість. Проведено дослідження особливостей формування системи економіко-правового забезпечення фінансової стабільності банківської системи. Основним завданням була оптимізація основних елементів системи економічного і правового забезпечення фінансової стійкості банківської системи. Основна мета дослідження — формування системи економічного і правового забезпечення фінансової стійкості банківської системи. Була застосована методологія структурування елементів системи. Побудова інформаційної моделі дозволяє структурувати елементи системи економічного і правового забезпечення фінансової стійкості банківської системи, побачити їхній взаємозв’язок, виділити основні і другорядні. Ключові слова: економіко-правове забезпечення, стабільність, фінансова стабільність, банківська система, банки. Формул: 3; рис.: 1; табл.: 2; бібл.: 15.