ОСНОВНІ АСПЕКТИ ФІНАНСОВОЇ СТАБІЛЬНОСТІ В СУЧАСНИХ УМОВАХ - Колобов, Ю. В.; Петрик, О. І. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2014)
Обґрунтовано, що забезпечення фінансової стабільності має бути, разом із підтриманням цінової стабільності, другою пріоритетною функцією діяльності сучасного центрального банку. Вмотивовано, що забезпечення фінансової стабільності потребує своєчасного виявлення потенційних ризиків та шоків для фінансової системи задля реагування на них. Надається власне бачення визначення фінансової стабільності для економік, що розвиваються і до яких відноситься Україна. Обґрунтовується, що основними етапами розробки оцінки стабільності фінансової системи є: формування інформаційної бази та системи індикаторів стабільності фінансової системи, проведення її моніторингу та аналізу, стрес-тестування, формування звіту про стан фінансової системи, вироблення рекомендацій щодо коригування політики з метою посилення стабільності фінансової системи та запобігання фінансовим кризам.