МОТИВИ ЗДІЙСНЕННЯ УГОД ЗЛИТТЯ ТА ПОГЛИНАНЬ У БАНКІВСЬКОМУ СЕКТОРІ УКРАЇНИ - Hontar, Daria D.; Tropitsyna, Y. S.; Ostapenko, Victoria M. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2017)
Стаття покликана узагальнити тенденції розвитку ринку злиттів і поглинань у банківському секторі України, визначити ефективність здійснення цих угод шляхом розрахунку цінових мультиплікаторів та дослідити основні мотиви їх здійснення. У статті розраховано середні значення основних мультиплікаторів оцінки вартості банків України в угодах злиття та поглинання іноземними інвесторами протягом 2004–2017 рр. та встановлено їх невідповідність рекомендованим значенням. Серед основних мотивів здійснення цих угод пропонується виділити наступні: захисні, інвестиційні, інформаційні та податкові мотиви. Дослідження мотивів проведення процесів злиття/поглинання у банківському секторі дозволило зробити висновок про явний позитивний вплив цих операцій на банківську систему країни.